Thursday, March 27, 2014

Throwback > Guangzhou Trip 2012

Haaaa...kat sini la aku pergi...segala mak nenek ginseng ada di jual di sini tau...ikutkan memang x nak pi sini tp memang dah termasuk dalam itinerary so kena la ikut....kat sini x semua salesperson boleh berbahasa inggeris eh...majority chinese dan ada seorang dua boleh bebahasa melayu Indonesia..mula2 macam terkejut la....tp lama2 ok...hahaha.....aku dah agak dah kejap lagi sure ada yang terkena..aku tgok dan senyum je...

sampai je kena terus masuk bilik khas a.k.a dewan....segala jenis penerangan memang diorang explain la..sorang ckp cina..sorang lagi explain dalam bahasa melayu indonesia..

carta ni depan2 kitorang
 yang lelaki tu boleh berbahasa Melayu Indonesia, kira dia la translator 
 aku paksa kak yati telek tangan dia...hahaha...mamat ni antara bomoh dia la...bukan bomoh VIP eh...hahahaha
 si Jacky Tour Guide jadi translator..kak yati terperanjat bila dia yang sihat walafiat dikatakan ada penyakit jantung...padahal sebelum pergi memang dah buat check up...
 ni last la aku duk dalam ni...pas tu aku tinggalkan kak yati..hahaha...jahat giler...marah kak yati ngan aku...sebab aku ngelak dari kena check..
 lepak2 kat sini...

dengan kak yati yang akhirnya berjaya melarikan diri...hahahaha...

Ada sorang makcik tuh...dia swipe credit card RM1K semata2 dah terpedaya...keluar je dari situ aku tengok ramai yang berjaya melarikan diri...kelakar sungguh...jadi bahan je atas bas...tp kesian kat makcik tu la..degil...anak dia cakap banyak kali dah...tp dia percaya...bukan makcik tu ada penyakit pun...beli ginseng sampai RM1K...kat sana sebenarnya tips cuma satu je..jangan cepat terpengaruh dan percaya...macam2 strategy diorang nak lariskan jualan...tour guide tu memang dapat komisyen if bawak pelancong ke sana...percaya la...so korang if pi Guangzhou atau mana2 tempat area China..if pergi tempat2 macam ni...hati2 jangan sampai terpedaya...makcik tu terpedaya hanya dengan telek tangan je...

Sambung lagi la ye...aku selang2 dengan cerita lain plak...kang korang boring...

15 comments:

  1. lajunye update
    takut iols terlepas train haaa
    rm1k tu abis beli ginseng
    alahhaii sian mkcik tu
    kijam uols kan tggl k.yati situ
    terpinga2 dia bila tau ada sakit jantung hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kena laju2 sebab gambar beribu ni....

      Delete
  2. ada lagi ke lepas ni, sure ai is jeles...hik hik hik...

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. alhamdulillah...sementara ada rezeki

      Delete
  4. 2-3 kali tengok, AS ada iras muka fara fauzana.. :)

    ReplyDelete
  5. kedai ni lah kan yg byk malaysian kena tipu..
    sume terpedaya yer.. byk gak lyn baca pasal kes ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer la Lyn...mana2 part of china memang ada jer kedai2 mcm ni...

      Delete
  6. Oh, pernah baca banyak kali pasal kes terpedaya kat kedai macam ni! Kesian makcik tu habis duit RM1K, swipe cc lagi pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..kesian kat meka2 yang berumur ni la...senang kena tipu

      Delete
  7. erkkk sampai 1k?? kuat betul pedaya bomoh cina tu hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul zaza...memang ngan riak2 muka dia yang boleh buat ramai terpedaya tu...

      Delete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah