Monday, March 10, 2014

Suriaamanda VS Coma Due To H1N1

Assalammualaikum...

Salam Isnin you olls...sebelum aku update citer2 hebat Sepetang Bersama Blogger...meh aku citer dulu kisah koma yang buat korang tertanya2 tu...entry ni bukan entry menagih simpati atau sebaliknya...hanya berkongsi pengalaman koma selama 30 hari dan menghabiskan masa di ward selama 3 bulan....ye..aku mangsa H1N1 first wave....kisah tentang aku banyak di entry2 permulaan blog ni di cipta oleh adik aku Lisa...flash back korang kena bukak entry2 tahun 2010 masa blog ni mula2 ditubuhkan.....ikutkan aku x nak ungkit2 lagi tapi macam tak adil pada follower2 baru yang tertanya2 kenapa aku sampai koma....


Gambar diatas adalah bukti aku koma dan ditempatkan di ward CCU Hospital Tuanku Jaafar Seremban..

Simptom2 H1N1 aku x tau...cuma aku di serang demam ketika team building di Awana Genting Julai 2009...Demam tu penyebab jer..sebelum2 tu aku dah ada sesak2 nafas..selsema skit...terus dapat demam..balik dari team building aku demam kuat..makan ubat dan antibiotik pun x ok...2-4 hari aku mc...pun x ok jugak...at last warded di KPJ Seremban...Dr Marina yang monitor aku...mula2 hari ke 2 admitted aku dah nampak ok dah..Dr Marina nak keluarkan dari ward...tp tiba2 badan aku membengkak...something wrong...nak bernafas x boleh..terus aku dikejarkan ke unit kecemasan...terus disahkan H1N1...masa tu xde vaksin di hospital swasta..hanya Hospital kerajaan jer ada...so diorang transfer aku ke HTJ...cuma satu yang aku ingat..Dr Marina pesan jangan tido...sepanjang dalam ambulan dia monitor aku jangan tido..kalau aku lelap confirm keadaan makin worst...selepas tu aku x ingat apa2 dah...aku x rasa pun aku di dunia lain atau apa...yang aku rasa cuma aku macam tido malam ni...dan esoknya jaga...padahal dah sebulan aku Koma..

Menurut Lisa adik aku...memang tiada harapan doktor bagi kat parent aku..sampai sorang doctor melayu ni hari2 pujuk abah aku untuk sign surat bagi menghentikan bantuan pernafasan kat aku...aku beruntung bila abah kuat x nak hentikan..kalau abah sign....for sure korang semua x kenal aku dan aku takde kat sini kan...adik lelaki aku puas pujuk abah supaya sign je surat..x kan nak tengok aku tersiksa..sedangkan oksigen dalam badan aku hanya ada 8% ketika tu...pihak hospital pulak mendesak abah tanya kat mana kawasan perkuburan paling dekat untuk kebumikan aku...nama aku dah dipadamkan dan disenaraikan dalam list orang2 yang meninggal akibat H1N1....abah tetap berdegil x nak sign surat tu...dan akhirnya solat hajt diadakan...Malakoff buat, masjid2 sekitar Seremban ada buat...saudara mara...dan badan2 kerajaan lain di Seremban...alhamdulillah ada kemajuan sedikit demi sedikit...kesihatan aku meningkat...percentage oksigen makin lama makin naik...memang semua x percaya...cuma abah x boleh elak bila doctor buat keputusan leher aku ditebuk untuk bantuan pernafasan ke apa ntah...sebab tu kesan tebukan pada leher masih ada sampai sekarang...aku bangun dari koma pun aku x tau macam mana..tau2 aku sedar je...aku x mampu bercakap..x mampu gerakkan anggota badan...hanya memandang sepi dan berinteraksi macam orang bisu...sebab leher aku dah bertebuk...

Itu yang aku ingat tentang aku koma...aku bercerita berdasarkan apa yang adik aku cerita...sayangnya aku Amnesia...banyak benda yang aku x ingat...banyak benda yang samar2...bila dah lama2 baru flash back..sayang kan...aku x ingat memori2 aku semasa zaman persekolahan...zaman kanak2...if aku paksa otak aku...aku sakit kepala...so aku decided untuk tidak push sangat..biar kenangan tu muncul sendirinya...parent aku dan adik beradik aku memang kuat semangat...memang sentiasa membantu...sebab tu aku rapat ngan keluarga...sampai sekarang....mereka la yang bersengkang mata menjaga aku bak baby yang baru lahir...mereka la yang basuh berak kencing aku...yang ajar aku bertatih semula...cuma sampai sekarang aku x pandai berlari...nak buat fisioteraphy banyak nak guna belanja kan...x per la..asalkan aku dah boleh berjalan dah bagus kan....kini dah 5 tahun semua tu berlalu...aku masih trauma...kisah trauma ke atau kronologi aku sakit korang boleh baca di link kat bawah tu....kalau korang nak baca la kan...tiada paksaan ok....

SINI

SINI

SINI

SINI

SINI

SINI

SINI

SINI


Itu la link2 yang sedia ada yang adik aku buat untuk aku dan sekarang aku bagi korang peluang untuk kenal aku yang sebenarnya...ececece....macam retis plak...aku la satu2nya mangsa H1N1 first wave yang selamat di Seremban...satu2nya mangsa yang terselamat dari KORBAN H1N1....

20 comments:

  1. along...!!!!!! sebak baca.....along kuat...hug along peluk ketat2..take care along

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Mimy..sekadar perkongsian untuk mereka2 yang bertanya...miss you Mimy...Lama x jumpa...

      Delete
  2. ya allah along .
    sayu hati kty baca..
    umpama mati hidup semula..
    allah masih sayangkan along

    takpe along ..ramai sayangkan along lebih2 lagi family..
    along slalu jaga diri tau ..kami semua sayang along .
    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Kty, alhamdulillah allah masih bagi peluang untuk along berbakti pada keluarga dan membesarkan dania...

      Delete
  3. Alhamdullillah Allah masih panjangkan usia SA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Kak Rinna coz sudi baca...

      Delete
  4. Sedihnya dear..mesti ko trauma kan.
    alhamdulillah, Allah maha berkuasa...
    take care

    ReplyDelete
    Replies
    1. walau dah lama trauma tetap ada dear...

      Delete
  5. habis sumer link zee baca..
    sebak..takleh nak bayangkan situasi tu macam mana..
    subhanallah, panjang umur akak..

    ReplyDelete
  6. Allah maha kuasa... Alhamdulillah SA terus selamat dari penyakit H1N1..
    semoga dpt menjadi pengajaran buat kita semua..
    Life must go on.. be strong yer SA.. =)

    ReplyDelete
  7. salam SA. tak sangka SA koma sebab h1n1. takutnya dengar. dan memang sudah tertulis belum ajal SA, sebab abah SA tak tandatangan surat tu. huhu... adik SA yang beriya suh abah sign tu, mesti sampai skrg dia rasa bersalah dgn SA. Kot la. hehehe... syukurla semuanya selamat. mungkin sebab Allah masih nak beri peluang utk SA hidup dan berbakti kepada dunia, dan SA sendiri pun tentu kuat semangat.

    ada ke kesan tebuk kat leher tu. tak nampak pun dlm gmbr yg sa selalu post kat sini. takpe, nnt saya kaji.

    ReplyDelete
  8. Itulah kekuasaan Allah tak siapa yg boleh menghalang
    Nasib baik abah cekal tak mahu sign kan..

    Semuanya ketentuan Allah sebenarnya. Moga tidak akan berulang & tak terjadi lagi pada siapa pun juga kan.. Ngeri kakak bila baca ini..

    ReplyDelete
  9. subhanallah...kun fayakun... kalau Allah kata belum ajal, belum lah... syukur Allah bagi kita peluang utk betulkan apa yg masih belum betul... syukur sesangat

    ReplyDelete
  10. sedihnya baca kak...takut pun ade, but ur are one good fighter sis..hopefully this situation will not happen to anyone else..

    p/s: sy cadangkan akak set open link in new tab supaya orang mudah nak navigate and baca blog akak...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  11. keajaiban berlaku dengan izin allah selama mana kita terus bergantung padanya..

    ReplyDelete
  12. akak.. kisah akak beri inspirasi kepada semua supaya jangan putus harap selagi ada daya... Allah beri peluang kedua .. Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  13. Besarnya dugaan Suria Amanda.. :-((

    ReplyDelete
  14. Kuasa Allahkan, SA. Walaupun diasak berkali-kali, bapa SA tetap juga dengan pendiriannya. Alhamdulillah, kalau tidak tak kenallah kawan-kawan alam maya ni dengan SA. Saya dah baca semua part tu itupun kerana tetiba ada satu entri recently kata tentang owner sebenar blog ni. Saya ni kan suka mengorek rahsia orang..kepohci katakan... Sebak baca pengalaman SA ni, satu dalam sejuta. Takpalah tak reti berlari lagi yang penting sihat dan masih dikelilingi orang-orang yang disayangi.

    ReplyDelete
  15. SA, baca entry ni pun da sebak... tak sanggup rasanya nk baca entry2 lain.... ya Allah...

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah