Monday, March 31, 2014

Ayam Kampung Buat Darah Mendidih...

Semalam petang abah ajak pi balik kampung..dia nak pi urut...kenapa urut? ari tu abah jatuh motor kan...badan sakit2...pas tu ada salah urat...dah 2 hari jugak la berturut pi urut badan...semalam balik2 je dia bawak 2 ekor ayam kampung yang dah siap sembelih...tukang urut tu bagi katanya..tp abah x amik free la..dia bayar jugak la harga ayam tu...2 ekor RM24....rezeki makan ayam kampung la kan malam tadi...

tapi part yang buat aku nyer darah mendidih adalah...buang bulu ayam style orang kampung dulu2 macam ni...renyah weh...dah rendam elok2 dalam air panas...ok la...senang nak cabut bulu di badannya...tapi!!!!ada tapi ye...part bulu kat kepak tu yang buat darah aku naik....seksa nak mencabutnya....bikin panas!!!last2 part bulu kat kepak suh abah jer settle...hahaha...dasar...ko memang mengada kan...nak suh anak dara aku tu tolong??xdenya...awal2 dah lari...pi pasar pun dia x suka...inikan nak proses bulu ayam macam ni...

bersiram di dalam besen air panas...
dah separuh togel..
abaikan jejari gebu ibuku itu....
si dia ni ke yang masak??xdenya....

Of course la mak aku yang masak...kalau x mak sapa lagi kan...semalam ramai plak kat rumah...dah rasa macam kunjung mengunjung di hari raya...ahaks.....
apapun alhamdulillah...rezeki semua kan...cuma aku x dapat la bawak bekal pi opis ari ni....
Huwaaaaaaaa....
beli makanan la nampaknya....

11 comments:

  1. bulu kat kepak tu cabut pakai plier..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa...mcm tu la abah SA ckp semalam...

      Delete
  2. kalau suruh iolss memang taklah nak cabut bulu ayam tu kak... ai is tak sanggup ok? ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikutkan x nak buat...tp kena jugak...huhuhu

      Delete
  3. I tak suka makan ayam panjang, pasalnya masa kecik dulu nenek dah siap masak semua, sekali my abang gigit tak putus2 hahaha terus I ban. Tapi kan, I pernah tengok kakak sepupu proses ayam style kampung ni, setengah jam dah siap masak semuanya dari upacara sembelihan, kagum gwe. ANd u pun, boleh proses ayam ni, pun kagum gwe hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mendidih darah adala ...proses ni mmg x bagus untuk i yang jenis kurang kesabaran...

      Delete
  4. betul2 mendidih hahaha...kite dah dapat hadiah awak tu...cantik shawl tu...suke..tapi xsempat lg up entry, pakai dah 2 3 kali...mekasih tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...sampai jugak akhirnya...xper..slowly..take your time...

      Delete
  5. masak lomak cili api ker nih????? rindu nak balik kampung haa...

    ReplyDelete
  6. Kalau cam ni bukan anak dara SA aje yang melarikan diri. Ni hah, mak budak ni pun nak lari juga kalau boleh. Eh, tak kuasa nak main cabut-cabut bulu ayam ni. Auwww.... tak leh tahan gitu!

    ReplyDelete
  7. memang part nak cabut bulu tu yg tak syok.hahahha

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah