Tuesday, March 18, 2014

Gadis Jelebu a.k.a Gadis Nogori

(Dato Hattan)
Ko jolobak ko jolbu
Tuai padi tigo tangkai
Kalau kono komat jolobu
Tak mati badan menghasai
Gurindam dulu dulu jangan ponah dipotikai
Tak tahu tanyo dulu jangan goma memandai-mandai

(Waris)
Kisah eh bermulo mulut ughang kampong
Kisah ramai gadis cantik kek jolobu berkampung
Ughang luar datang luar nak cari'an joki
Lain pulak jadi eh terpikek nak buek bini
Tapi silap kono komat sampai tinggalkan keluargo
Kopit bawah kotiak bini tanggungjawab lupo
Omak ayah rindu tapi dio buek bodoh
Dah takdo monyosa monangih dopan kubur

Chorus
(Dato Hattan)
Ko jolobak ko jolbu
Tuai padi tigo tangkai
Kalau kono komat jolobu
Tak mati badan menghasai
Gurindam dulu dulu jangan ponah dipotikai
Tak tahu tanyo dulu jangan goma memandai-mandai

(Waris)
Ughang luar salah tafsir koba gadih kito bahayo
Lopeh coghai semuo ghoto jadi milik dio
Jangan salah anggap napo lobihkan pompuan
Sobab laki boleh hidup kalau campak dalam hutan
Zaman dah boghubah adat di tolan zaman
Dah takdo mewaghisi coghito bertauladan
Apotah laie mengaku ughang nogori
Bilo tanyo suku mano nak jawab pun tak ghoti

Poie tanyo omak poie tanyo uwan
Kok takdo kosompatan buleh tanyo kawan-kawan
Aktiviti bergurindam tolah lonyap dilupokan
"sebagai suatu warisan"

Ulang Chorus

(Dato Hattan)
Wak wak makan padi si lomang dalam buluh
(Waris)
Kok dah dapek yg dicari jgn terlansung semayang subuh
(Dato Hattan)
Ayam berkokok umah ponghulu itu tando haghi nak siang
(Waris)
Kok dah dapek oghang jolobu tak sabar nunggu malam ko siang

(Waris)
Ughang luar salah tafsir koba gadih kito bahayo
Lopeh coghai semuo ghoto jadi milik dio
Jangan salah anggap napo lobihkan pompuan
Sobab laki boleh hidup kalau campak dlm hutan
Zaman dah boghubah adat di tolan zaman
Dah takdo mewaghisi coghito bertauladan
Apotah laie mengaku ughang nogori
Bilo tanyo suku mano nak jawab pun tak ghoti

Poie tanyo omak,poie tanyo uwan
Kok takdo kosompatan buleh tanyo kawan kawan
Aktiviti bergurindam tolah lonyap dilupokan
"sebagai suatu warisan"




Apa yang aku nak highlight kan ni bukan la pasal Gadis Jolobu yang Dato Hattan dan Waris nyanyikan tu tp satu kenyataan orang luar dari NS yang suatu ketika dahulu takut sangat nak kawen ngan orang NS...katanya taku kono Komat...apa itu komat? komat ni macam lebih kurang ketulahan la...contohnya if katanya orang luar kawen ngan org NS if bercerai segala harta benda akan jatuh semuanya kat si perempuan...hoihhhh....mana ada la...kenyataanya macam ni...macam lirik dalam lagu tu la...."jangan salah anggap kenapa lebihkan perempuan"..sebabnya zaman dulu2 perempuan ni x bekerja...thats why susah sikit nak survive bila dah bercerai berai kan...kalau orang lelaki senang je...letak jer la kat mana2 memang confirm lelaki boleh hidup punya...lagipun sekarang dah moden..orang NS sekarang x amalkan adat pepatih tu dah...kecuali kalau masih bermastautin di tanah adat yang masih kuat pegangan adatnya...macam keluarga aku dah lama keluar dari tanah adat so xde maknanya la nak amalkan lagi...aku sendiri x paham pasal adat pepatih ni....apatah lagi nak amalkan....

So korang....jangan yang bujang2 tu jangan la takut kat orang NS, xde maknanya de nak takut....sama jer ngan orang lain...kalau duk takutkan rumours tu semua ..alamatnya ramai x kahwin la anak2 gadis NS....termasuk la aku....eh eh.....dah kenapa...ko gadis ke....hahahaha......

14 comments:

  1. Okay. Lepas ni boleh cari gadis nogori. Eh

    Ikhlas,
    profhariz.com

    ReplyDelete
  2. ai is bangga jadi gadis Jelobu, K.Klawang is my hometown

    ReplyDelete
  3. haha..
    ada lg ke bujang yg memilih ikut negeri nie..
    mmg lambat ler jodoh kalau cmtu.

    ReplyDelete
  4. Terus buka lagu nie sambil nyanyi. nahh tergeliat lidah den ni haa...haha

    ReplyDelete
  5. ooo dah xde eh adat cam tu
    dulu2 ada gak lah dgr pasal harta semua dpt kt pompuan
    lau cam ni line clear dah ler..so laki bujang2 tu ape lagi skodeng lah awek NS haha

    ReplyDelete
  6. Memg setuju dengan entry nih..
    Dulu kan org tkut nk kwn ngan sy n adik beradik sbb diorg ckp pmpn n9 kikis harta...mse tuh dnga tlnga memg pns giler siap sy sound org tuh...hamek sejibik

    ReplyDelete
  7. husband dee org n9 tp rasanya tak amalkan adat pepatih ni...hehehe...

    ReplyDelete
  8. negeri sembilan yang sedapnya masak lomak cili api, umang haii

    ReplyDelete
  9. Ohhh macam ni kisahnya..mujurlah saya dah berpunya..kalau belum ni, leh cuba fikir-fikirkan..hahahaha

    ReplyDelete
  10. Selalu dengar lagu ni kat hot.fm. Dengar online je ^^

    ReplyDelete
  11. mcm mak mentua alinlah...diapun tak ikut sangat adat pepatih ni...hehehe

    ReplyDelete
  12. Bukan setakat komat, ketulahan tu pun saya tak faham. Tapi saya tahulah pasal adat pepatih yang melebihkan perempuan ni dulu. Ingat dulu-dulu masa zaman muda belia selalu juga dengar orang tua kata jangan cari perempuan Negeri Sembilan, nanti tak merasa habis harta pusaka jatuh kat bini. Kesian alahai....

    Yang saya tahu orang Negeri Sembilan ni suka masak lemak cili padi aje... My Jap colleague kahwin ngan lelaki NS long time agolah ni, masak lemak cili padi yang dia terror buat :)

    ReplyDelete
  13. Ha.a. Pnh dgr gak... Psl harta tu.. Lagipun diorg msih amalkan adat pepatih tpi. Semua la..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah