Wednesday, March 5, 2014

Dinner At Restoran Abah Kau Senawang

Last Friday..balik dari jemput aku kat KTM, mak nak makan kat luar..bosan dah makan nasi katanya...tanya jugak mak nak makan apa..x kisah la..mee hailam ke..mee goreng ke...terus teringat Restoran Abah Kau kat Senawang...berdesup masing2 pi sana...semangat ni pas tu sebab dah lapar kan....tp kami disambut dengan kehampaan...sebabnya..makanan kat sini out of expectation...nanti aku cerita...

Restoran ni baru jer bukak bulan 7 tahun lepas rupanya...
ada kekacang di setiap meja
ada otak2 jugak...tp kami x amik...
suasana dalam kedai...
antara hiasan yang menarik hati aku..
our beverages > air memang superb..cukup rasa cukup buahnya...
mana2 restoran pun ada screen projector kan...excitement ni...hiburan buat pengunjung..
ekceli aku makan pilih kat sini lepas baca review dari food blogger Hazman Fadzil..masa dia pi tu dia pi siang kan..x tau plak tahap kesedapan menu ala carte dia macam mana...tp x per la..kalau x terjah kita x tau kan....tp memang hampa la...menu ala carte dia sangat mengecewakan...

mee goreng aku order..manis semanis2nya...x tau kenapa kaler macam ni..x macam mee goreng biasa aku makan kat kedai2 lain..
mee hailam yang takde rasa dan lebih rasa kapur pada mee ...presentation nampak menarik...

satu2nya menu yang ok dan superb...Chicken chop Dania order...tgok keliling pun ramai yang makan western..mana yang makan ala carte semua x habis...silap kami la x pandang keliling....

bukti yang kami x puas hati dengan menu yang kami pilih...bukan nak membazir tapi memang langsung x leh makan..

So warga Seremban kalau nak pi makan kt Restoran Abah Kau ni...better order western food dia (recommend sgt2)...kalau nak order ala carte menu...terpulang tp aku memang x satisfied..pihak restoran kena buat sesuatu la tentang  menu ala carte dia..kena perbaiki...sebab dalam menu memang banyak menu ala carte...lagipun most table yang order menu ala carte aku tgok x habis makan...sayang la kan..rezeki tu...nasib baik akak tu x tanya kenapa x habis..kalau dia tanya aku jawab baik2 masa tu..bukan nak marah or nak keep on complain kan..just nak inform at least diorang boleh perbaiki hidangan diorang...sebabnya lokasi restoran ni memang strategik...orang ramai..sure orang mengharapkan sesuatu yang unik setanding nama restoran ni yang pada aku memang unik...

Tak apa la...rezeki untuk aku sekeluarga kan...balik rumah masing2 cari nasi...hahahahah...x puas makan kat luar...xper la mak..ada rezeki hujung bulan ni along belanja mak makan seafood eh....kesian my mum...hajat nak makan sedap2 x kesampaian...x per next time kita pi buat food review yang lain plak...kan?


25 comments:

  1. ni lebih kurang ada satu restoran kat selayang (depan selayang mall) yang pernah saya makan & review... memang kebanyakkan yg makan akan tinggal baki yg banyak... apapun kasar nama restoran ni. kekekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami salah pilih menu masa tu kot..sebab memang western yang ok kat sini...

      Delete
  2. geramnya kalo makan tak sedap..
    tengok pinggan memasing dah tau..kadang tekak orang ni tak sama kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak abah memang geram..tp SA amik pendekatan dengan sanggup di denda..bayor makanan semua tu...hehehehe...ikutkan abah nak banje makan...tp x er la..SA amik risiko...

      Delete
  3. nama restoran kemain kasar lagi kan. hahaha
    tgk warna mee goreng tu pun dah tau rasanya manis yg amat. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. For me simple..dia letak nama tu untuk market strategy..nama tu agak kasar tp unik..so..people memang nak tau..apa yang best kat sini..thats it...

      Delete
  4. tgh presentation menu2 tu walaweiiii tiptop
    tp lau dah mee goreng rs manis2..mmg something wrong kat tukang masak tu hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak el...tgok presentation memang tip top...tp tu la..akhirnya hampa...

      Delete
  5. kat Senawang area mana restoren ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sebelah klinik kesihatan senawang tu doc...yang area pasar malam tu..

      Delete
  6. kalau ramai yg makan tak habis tuan kedai patut fahamlah....mesti ada yg tak kena...common sense kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap2 la lepas ni ada perubahan...western food dia ok kak..xde masalah...

      Delete
  7. tak boleh nak kata salah menu..dah dia jual patutnya kena la sedap..jangan buat cincai je..kalau rasa tak boleh jalan menu tu jangan jual.betul tak??agaknya kalau pelanggan tanya mungkin dia akan jawaB.."ABAH KAU.."
    Aahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin ada kesilapan kat mana2 kita x tau kan...x boleh jugak nak salahkan sebelah pihak..x pe..dengan komen dan teguran membina mereka boleh perbaiki untuk kemajuan kan...

      Delete
  8. Adoiii pantang betul kalau food x sedap.. Kita dah lah lapar.. Terbayang2 nak mkn makanan yg diorder.. Bila sampai je x sedap.. Potonggggg.. Kita bayar kot.. Service mestilah mau superb.. Barulah setanding dgn keunikan nama kedai huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tu kalau pergi mana2 restoran..kita x boleh letak high expectation..x semua tempat superb...mungkin SA xde rezki malam tu...ikutkan marah memang la marah, x puas hati..tp SA fikir positif je...

      Delete
  9. Assalammualaikum Cik Amanda,
    Terima kasih kerana sudi berkunjung ke restoran abah kau. Kami dari pihak restoran ingin meminta maaf di atas kekurangan perkhidmatan kami. Diharapkan agar pelanggan-pelanggan dapat berurusan terus dengan staff atau manager kami di atas sebarang masalah. Pihak kami akan sentiasa cuba memperbaiki kekurangan kami dan meningkatkan mutu perkhidmatan restoran. Diharapkan agar post di blog ini dapat memberi impak positif buat restoran kami dan bukan sebaliknya. Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..terima kasih sebab memberi penjelasan di entry SA ni, SA bukan bertujuan untuk menjatuhkan mana2 pihak cuma dengan harapan in the future boleh memperbaiki kekurangan, SA jugak berharap dengan entry ini akan ada perubahan bagi pihak Restoran Abah Kau untuk kebaikkan dan kemajuan pihak anda.

      Delete
  10. Alahai..sygnyer.. memang kadang2 x kena lgsg dgn tekak kita kan :D

    ReplyDelete
  11. memang sayang..takper la bukan rezeki kami..insyaallah after this maybe dah ok balik...diharapakna perubahan untuk menu2 ala carte..Dania suka dengan western food dia..malam tu chicken chop dia licin..nak rasa sikit tau2 dah abisss...sabar jer la...

    ReplyDelete
  12. Eh, dah ada jawapan dari pihak restoran ke? Nasib mereka take note juga keluhan pelanggan. Nama restoran pun bukan main alahai... Kadang-kadang SA baca food review ni mmg sedap tapi yalah selera kita tak sama kan... Banyak kali juga saya baca food review katanya best, marbeles gila, tak leh lupa, akan datang lagi tetapi bila tiba part saya, hancus rasanya. Tapi takpa, tak cuba mana tahu. Kalau tak best, kita tak ulang. Kalau best, kita buat aje restoran tu macam program my second home :)

    ReplyDelete
  13. Owwhhh.... terlepas pulak post entry nie...cuma saya suka restoran tu amik positif untuk kebaikan diorang untuk hari mendatang.... kalau diorang ada inisiatif boleh tanya direct dengan customer for feed back

    ReplyDelete
  14. Actually kisah saya berlainan sedikit dengan SA. Menurut jawapan dari pihak restoran, kita mesti berurusan terus dengan staff atau manager di situ jika tidak puas hati, tetapi apabila saya ingin membuat komplen atau tegur kerana service yang lambat dan makanan yang diorder tidak sampai, saya dihina di depan family dan orang ramai dengan ayat yang sebegini "I HOPE I DON'T WANT TO SEE YOUR FACE AGAIN". Inilah jawapan dari tuan restoran tersebut.

    ReplyDelete
  15. Ok, peringatan ni klu ke senawang nanti.....;-)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah