Friday, March 21, 2014

Pelbagai Resepi Kerang Kan?


Assalammualaikum...
Hi korang....happy weekend...meh nak tayang skit kerang berlada aku ni....sodap...aku memang penggemar kerang...si Dania pun sama tapi dia lebih suka makan dari kopek kulit kerang ni....selain rebus kerang ni sodap di goreng macam ni...korang rasa kerang boleh di buat apa lagi...meh aku senaraikan menu kerang yang biasa aku buat..

1. Rebus ( common sgt kan )
2. Bakar ( pun common sgt )
3. Goreng berlada ( selalu buat )
4. Masak lemak putih ( sodap..ada lak sambal belacan kan)
5. Masak lomak cili api...
6. Sambal 
7. Kerabu 
8. Rendang + pucuk paku
9. Rendang + pucuk pegaga

Haaaa...itu la 9 jenis menu yang biasa aku masak kalau berkaitan dengan kerang...korang plak macam mana? jom kongsi...mana la tau kan ada antara korang menu2 kerang ni lain2 plak...boleh la share resepi kan....

jom share jom....jangan la komen korang just tau makan je...

12 comments:

  1. sally mmg either rebus ketuk serai atau masak sambal tu je...hahaha...

    ReplyDelete
  2. adoii petang2 ni lapo plak..tgk menu kerang berlado uols ni buat perut iols nak cari mkn2 lah huhuhu...
    tgh preggy ni molek sgt lah mkn kerang...tambah darah hehe
    sllu kat umah masak bakar, rebus, sambal, kerabu dab rendang je..blum try lgi msk lemak putih ngan masak lomak cili api..nti iols try k

    ReplyDelete
  3. Akak slalu rebus jer..hihi..
    Terliur la tengok kerang tu..penuh isinya..:)

    ReplyDelete
  4. Nampak gambarq kerang tu terliurq ni, rebus pun sedap, nikmat nikmat :)

    ReplyDelete
  5. adeiiii meleleh air liurku...feveret ni

    ReplyDelete
  6. saya tak makan kerang tapi menabung digi kat sini..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  7. chay kuew teow, tapi saya kurang gemar kerang yang dah dikupas, tak feel la. Berlada adalah faveourite, takpun buat kari kering ala berlada jugak tapi buh serbuk kari.

    ReplyDelete
  8. I pernah mkn kerang bakar tp ada sos masa dia bakar..
    Lps tu cicah dgn sambal kicap & air asam.. Sedapppsss.. Selalu kat kedai2 tomyam ada jual..

    Beside kerang bakar tu sll mkn kerang rebus & kerang rendang je. Menu lain x pernah try lg.

    ReplyDelete
  9. Alamak... yg tau makan takleh komen. Tapi dh terkomen... sory. hehe.

    ReplyDelete
  10. Saya suka kerang. Dah lama tak dapat makan ni sebab kat rumah tu saya aje yang minat kerang dan segala seafood. Biasa-biasa pun kerang rebus, bakar, sambal tumis tak pun rendang. Itu aje yang saya biasa makan :)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah