Wednesday, April 30, 2014

Aktiviti Salai Menyalai

Rindunya aku ngan aktiviti salai menyalai macam ni....lamanya x buat...x tau la bila boleh buat aktiviti macam ni lagi..x sure lak abah nak balik kampung x weekend ni...rasanya balik kot tapi x tido sana..apalah maknanya kalau x tido sana kan...mesti bosan...sekarang dah jarang dapat tido kampung dah..rasa macam nak ajak je abah balik kampung ahad ni...dapat balik kejap pun x pe....

 ikan sembilang salai...
 dapnyaaa...gemuk2...korang ada yang x makan kan...
 proses salai ni guna sabut kelapa je ye...
 hanya perap ikan ngan kunyit dan garam...
 boleh makan begitu sahaja cicah kicap cili atau masak lemak cili api...sedap...campur plak pucuk ubi...walla....
orang kuat aktiviti ni...aku hanya tengok je....

Kejap lagi nak call Acik la...yang baju oren tu..nak tanya dia pi mana2 x..boleh ajak balik kampung sekali...lagi ramai lagi meriah...aku kalau weekend xde la bab lain ..semua bab makan jer...nak buat BBQ la...macam2 hal...boring weh...minggu ni sampai ahad si kudut xde...patah kaki aku nanti...dia je rajin ikut aku berjalan...hahahahaha....i will make sure balik kampung tetap balik kampung...nanti aku update...

31 comments:

  1. EKa tak penah lagi makan salai sembilang. Tapi mak mertuo suko masak daging salai yo.
    Lagi2 kek dopan umah seremban tu ado manggo epal. Pahni lagi selalu la masak letak manggo hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti mintak mil tolong masakkan..sedap tau eka...

      Delete
  2. pernah menyalai sekali kat rumah tu ha... sebab favourite suami kann??? masak lomak cili api...salai dulu ikan tu lepas tu masak lomak cili api... umpphhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung suami suka...so kena la buat...kan?

      Delete
  3. Assalamualaikum SA, fuhh ikan sembilang ni sedap.. berlemak macam ikan keli. walahiii kat johor depa buat masak asam pedas ikan sembilang. nak nangis pula teringatkan menu yang sedap2 ni. ahahahhaha gebunya sembilang tu ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pernah mkn...sedap.....adik ipar buatkan...

      Delete
  4. hahaha...bersungguh gila kak! LOL...sally mmg tak makan ikan sungai kecuali ikan patin :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sally kena blaja ni...senang if dpt suami org negeri...lol..

      Delete
  5. tak pernah makan sembilang salai.tapi kan,ikan ni kalau fresh, memang sedap sangat2..

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Betul...sgt sedap..if dpt gulai dgn belimbing buluh pun sedap...

      Delete
  7. amboi menitik air liur & airmata tengok... membayangkan kelazatan yang tiada kata2. kekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dpt lauk ni x yah fikir diet dah...mkn je...

      Delete
  8. wahhh smoked fish mmg terkenal seantero dunia, cara jer masing2 kan. Tapi I tak makan la, semua jenis ikan darat yang panjang umur ni I tak makan sebab dulu I rasa kesian tengok ikan2 ni duk menggelupur, pastu my mom cakap I takleh makan la lagu tu. haaaa kisahnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tukar ke daging salai ..pun sodap gak....

      Delete
  9. Replies
    1. Meh dtg kg ...kita salai ikan keli....sodap...

      Delete
  10. byk nye ikan sembilang nak disalai
    mkn lak ngan cili kicap woiiiiiii thorrbaekklah
    untungkan dpt balik kpg..mcm2 dpt mkn ekeke

    ReplyDelete
  11. fulamak...nampak sedap! terliur kita sis..

    ReplyDelete
  12. dulu memang tak makan pun ikan sembilang...samakan ikan keli..sejak jiran sebelah bagi masa bulan puasa tahun lepas...oh, memang bestlah ikan ni..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama je ngan ikan keli...mmg sedap..

      Delete
  13. saya suka...senang je tapi tu la kalau buat sendiri mungkin tak sabau nak tunggu kot agaggaga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah..betul tu...mmg x sabar tunggu if buat sendiri

      Delete
  14. wah mkan reramai mmg meriah kan.
    a’aaa. sy x mkn keli atau semilang. huhu

    ReplyDelete
  15. arghhh menages I tgk ikan salai tu.. sedapnyaaaaa tiba2 terus teringin nak buat bakar2 dgn family.. hehee

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah