Tuesday, April 29, 2014

Menu Ahad Di Muar

Sabtu Ahad memang hari tanpa diet aku...aku pun dah mention banyak kali dah kan...well...memang berbaloi x diet...sebabnya makan sedap2...tumpang plak makan lauk orang berpantang yang sebenarnya sedap walau xde cili..dengan lada hitam pun sedap tau...nak plak mak aku yang masak lauk berpantang tuh...aku tumpang sekali ngan senyuman sepanjang hari...buruk perangai.....

Semalam pergi pasar Parit Jawa...beli ikan2 baru yang sangat2 fresh...boleh tahan murah kecuali Ikan Parang dan Ikan Tenggiri..

Gulai Ikan Kembung campur Sawi
lauk orang pantang ikan tenggiri goreng
sayur tauge campur
Gulai jantung pisang dengan lada hitam  - lauk orang pantang
kerang rebus untuk anak2...

Actually ada satu lagi menu...rendang pucuk pegaga, rendang kering yang dimasak dengan lada hitam...pun sedap giler..aku selamba je makan lauk orang pantang...siap request ngan mak..next nak beli pucuk pegaga dan nak mintak mak masak macam tu jugak...nanti nak jugak belajar...mana tau kan...mesti best giler...sekarang kena belajar masakan tradisi ni..bukan apa..esok2 mana tau anak aku plak dalam pantang...at least aku tau nak masak apa kan....tp tu la zaman sekarang x kisah pun pasal lauk2 pantang ni...dan ada x kisah pun bab berpantang....maybe sebab zaman moden ke...tp mak aku cakap..ikut pantang..bukan lama mana pun kan...badan nak pakai lama...esok2 semua dah x cantik dan x sama bentuk...sapa yang menyesal...bila fikir2 balik...betul jugak cakap mak tu....sekarang ni la nak kena jaga kan...

22 comments:

  1. makan lauk pantang lagi berselera kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah..masa nak tunggu masak tuh..azabnyaaaaa....berbunyi2 perut...

      Delete
  2. lauk org berpantang tu lah healthy.. tak salah kalau kita nak tumpang sama makan.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. harus tumpang sebab confirm dia x abih makan sorang...

      Delete
  3. Replies
    1. kalau letak pucuk ubi sedap kan cik lily...

      Delete
  4. rindu pulak nak makan lauk berpantang...tetiba...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila la lalui confinement itu lagi...

      Delete
  5. saya pun suka lauk pantang mak buat.. tu yg pantang tak turun2 berat..hahaha..

    ReplyDelete
  6. lauk pantang tu, dia punye sedap lain macam skit... extra kasih sayang kot time masak. tu yg sedap nak menumpang mkn skali. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la..mak masak mestilah ngan extra kasih sayang...

      Delete
  7. lauk orang pantang memang digalakkan makan walau tak pantang, tapi kalau sedap2 gini semua lauk pantangnya, saya pun nak tumpang mak awak sekali la. eh nanti up la lagi bebanyak lauk pantang ni untuk ilham saya esok esok ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai...mak x masak selalu coz adik ipar kat Muar..nanti la SA ada request ari tu..lauk rendang pegaga without cili..hanya kunyit, santan dan black pepper je...

      Delete
  8. Sally pun suka makan lauk org panjang..sbb badan jadi panas..keluar angin ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu sally..akak pun sama suka makan lauk orang pantang

      Delete
  9. sedapnya lauk2.. lyn kena tepis2 org masak sedap2 skrg ni..

    ReplyDelete
  10. Dh lama tak makan kerang rebus la.. mengidam lak.. hahaha.. tp akak makanan dlm pantang nie kalau kena gaya sedap tau.. =D

    ReplyDelete
  11. betul tu kak...belajar masak untuk masa depan..kena plak akak memang ada 2 orang princess..hehehe..takkan nak mengharapkan supplement moden jer kan??hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah