Monday, April 14, 2014

Masak Lemak Ikan Lampam Campur Belimbing Buluh

Sapa antara korang suka makan ikan darat? angkat tangan..( eee nampak tiyak)...aku? oppssss...i olls x makan ikan Lampam....ikan Tongsan ke hape x makan...ikan darat yang iolls suka hanya ikan keli, ikan tilapia ngan ikan puyu...ikan lain i x makan ...satu lagi ikan yang aku suka ikan patin...lain dari yang lain harus la i olls pandang jeling sebelah mata dan berlalu pergi...huh...nyampah....tp abah aku suka ikan Lampam...lagi besar ikan tu lagi dia suka...

tapi gambar yang aku highlight ni bukan la milik aku...ni whatsaap dari adik ipar...memandangkan xde modal nak citer kat blog...kemalasan melanda...aku up ajer la apa yang dia hantar...at least boleh share ngan korang kan...aku tau ada antara korang suka makan ikan darat ni..

 ikan lampam yang dah di siang dan di kerat 12...eh...5 jer la....nak hilangkan bau hanyir basuh ngan limau ye puan2...
 siap pakej ada telur lagi.....telur biasanya my mum masak dah menggelegak kuah baru masukkan dia..so..xde la keras kejung kalau masuk awal2..
ni dah masak dah ni...last sekali la kot masuk belimbing buluh...
nak resepi???
ye la...ye la....aku baik hati hari ni....

  1. Ikan Lampan cuci bersih 
  2. cili api ( pedas ikut suka ) ngan kunyit hidup di tumbuk lumat
  3. lumurkan bahan tumbuk pada ikan...pasangkan api..biar sampai air ikan kering
  4. masukkan santan
  5. perasakan bila dah menggelegak
  6. masukkan belimbing buluh
  7. if xde belimbing buluh sila la letak daun kunyit...
  8. sedia dihidang

Sekian resepi dari dapur Suriaamanda...pada yang nak cuba boleh la cuba...adik ipar aku dah pandai dah masak style mak aku...pure NS....

credit gambo : adik ipar Nordiana Ayu...



40 comments:

  1. mak aii..terus lapar tau along ..
    kty setakat ni semua makan..ikan laut darat..
    cuma kalo kty yg msk besar sgt .kty tkt..kalo tukang msk nya kty ngap

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagusnya kty makan semua ikan laut or darat...along nak kena pilih baru boleh makan...

      Delete
  2. terimakasih sebab rajin kongsi resepi ikan nya ya AS.. SB ni dilanda musim M memanjang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rajin x rajin la SB sebab dah xde idea...hajat hati nak up banyak2 entry..tp maintain je 5 entry satu hari

      Delete
  3. ooo..negeri 9 masak lemak takde bawang ya..kalau mak saya punya resepi letak bawang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah ...belah2 Kuala Pilah masak lemak memang xde bubuh bawang ..yang resepi ada bawang bagai if im not mistaken Jelebu ngan Rembau kot...hehehe...

      Delete
  4. boleh nangis tgk masakan org nogori masak lomak cili padi..
    nak2 plak kuah podeh.. peghhh torangkek!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti datang umah SA eh....SA jamu makan podeh2...

      Delete
  5. Ikan lampam? errkkkkk...saya hanya makan ikan keli, patin...tu aja...hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa...ikan lampam SA pun x makan....

      Delete
  6. ikan lampam ni yang zee tau banyak tulang kak..
    sendiri pon tak makan ikan darat..hehe..patin pon pilih2 jugak..takde bau baru makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul banyak tulang..sebab tu SA x suka

      Delete
  7. Replies
    1. Bab telur ikan lain SA makan...kalau ikan lampam ni x termakan...x tau la kenapa...

      Delete
  8. boleh try ni..kebetulan pulak beli ikan ni... dah 2 hari bertapa dalam peti xtau nk masak ape...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh dah beli eh....selamat mencuba eh...

      Delete
  9. saya memang suka makan ikan tak kira ikan laut atau ikan darat.. sedap ikan darat masak lemak.. terus rasa lapar

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus kalau x kisah ikan apa...arat ke laut...mcm SA ni laut ok je...tang ikan dart tu yang problem..

      Delete
  10. tu deh..meleleh air liur den ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe......x dapek nak nolong do...

      Delete
  11. Masak lemak tu biasa.... ikan lampam nie kategori luar biasa...hohohoo

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa...lom ikan tilapia lagi tu...

      Delete
    2. haaa...lom ikan tilapia lagi tu...

      Delete
  12. mcm jalan rumah kita pulak jalan lampam hihi...kesian kan..kita tak tau ikan lampam tu macam mane...1st time tengok nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 diorang abadikan nama2 ikan jadi nama jalan kan....

      Delete
  13. 1st time dengar ikan lampam ni.. hee ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin dia ada nama lain kat tempat lain kot sally

      Delete
  14. mak ai sedapppnyer.. mintak sikittt hehehe

    btw terima kasih sudi join sesi promote di blog mak dara.. Mak dah buat senarai jom terjahhhhh http://www.bicaramakdara.com/2014/04/promot-blog-kaw-kaw.html

    ReplyDelete
  15. terliur air liur.....sedappp,.....alin mmg suka masak lemak cili padi

    ReplyDelete
  16. waaa.. ni lampam jawa ni, memang feveret saya ni... biasa kalau mancing dapat, kita orang buat percik je... terimakasih atas perkongsian resepi

    ReplyDelete
  17. 1st time dgr ikan lampam ni...

    ReplyDelete
  18. sally makan ikan patin je...ikan keli tak makan...jarang makan ikan darat sbb susah nak cari :D

    ReplyDelete
  19. kenit pun hanya makan ikan keli dan ikan patin, tu pun kali pandai masak patin tu hehehe. Salam perkenalan kak, kenit terjah dari segmen mak dara (^_^)

    ReplyDelete
  20. terliur jap kak tengok..fav ikan nie...huhuhuhu

    ReplyDelete
  21. terliur jap tengokk...sedapnya my fav ikan...huhuhu

    ReplyDelete
  22. kecur ayaq liur bila sebut belimbing buluh.... rasa masam nya memang terbaik.... tak sama dengan masam asam keping....

    ReplyDelete
  23. Akak pemnat tegar ikan air tawar,

    ReplyDelete
  24. fuhyooooo tu dia chef master dah kua
    xnah msk lemak masuk buah belimbing
    nti iols nak try n amek belimbing umah jiran sebelah haha

    ReplyDelete
  25. Saya tak makan ikan darat langsung. Pandang sebelah mata pun tidak, SA. Jangan termuntah pulak dgn statement nih...

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah